Laman Utama / Kisah dan Video

Kisah dan Video Generasi Merdeka

Dalami kisah-kisah Generasi Merdeka yang telah membangunkan negara kita untuk dijadikan ilham.


''Kisah Merdeka' adalah sebuah antologi empat filem pendek yang menggambarkan kehidupan Generasi Merdeka ditengah-tengah ketidakpastian pada tahun-tahun pembangunan negara kita. Diarahkan oleh empat pengarah pemenang anugerah tempatan, Don Aravind, Martin Hong, Priscilla Ang Geck Geck dan Wee Li Lin bersama penulis tempatan Jean Tay, filem ini memaparkan pengalaman yang menggamit kenangan Singapura di zaman silam.

Kisah Generasi Merdeka: Ibu

Seorang ibu Generasi Merdeka berjuang untuk menyara tiga orang anaknya dengan menjual kuih buatan sendiri dan tanpa disedarinya telah meninggalkan pengaruh yang berkekalan pada ana...

Kisah Generasi Merdeka: Gotong-royong

Seorang jejaka muda menerima bantuan daripada kampung apabila hubungan beliau dengan teman wanitanya diuji oleh ayah temanitanya.

Kisah Generasi Merdeka: Gadis Kilang

Seorang gadis pada tahun 1970-an diberhentikan sekolah dan terpaksa bekerja untuk menyara keluarganya. Hanya apabila beliau menyangka impiannya musnah, muncul pula peluang baru.

Kisah Generasi Merdeka: Askar

Seorang anak muda di ambang pendaftaran NS yang dilipurlara tentang kisah keberanian dan kewajipan oleh atuknya yang seorang Generasi Merdeka, yang berkhidmat di salah satu kumpula...

No results were found.